Fula förhandlingsknep

Senast uppdaterad:

Sep 13, 2024

Har du någon gång mötts av förhandlingstekniken good cop/bad cop? Och vad ska du göra utifall din motpart använder sig av den?

Först och främst vill jag poängtera att detta inte är en teknik som jag rekommenderar att använda vid en förhandling då det finns betydligt bättre sätt att uppnå de mål du satt dig själv. Av och till kan man dock springa på detta beteende och det är därför viktigt att både lära sig känna igen detta beteende för vad det är och hur du ska bemöta det.

Denna teknik baseras på grundläggande mänskligt beteende och innebär att, i sin klassiska version, du har två motparter där en är besvärlig och kanske till och med lite hotfull medans den andra framstår som vänlig och resonlig. Detta med baktanken at du, för att slippa den hotfulla personen som oavsett vad du säger och gör fortsätter att vara otrevlig, ska godta de förslag som kommer från den vänliga parten istället.

Så vad bör du göra om du misstänker att du blir utsatt för denna taktik? Påpeka det för din motpart! Är du inte 100% säker kan du alltid framföra det på följande sätt:

“Det verkar för mig som om jag förhandlar med två raka motsatser, nästan som den gamla metoden good cop/bad cop. Oavsett om detta är fallet eller ej skulle jag föreslå en mer produktiv metod för att genomföra dessa förhandlingar då jag är säker på att detta kommer gynna bägge sidor betydligt mer.”

Olof Sjöberg - Ponto Group

Olof Sjöberg

Grundare av Ponto Group AB

Olof Sjöberg har över 20 års erfarenhet inom energisektorn och erbjuder omfattande stöd inom förhandling, konflikthantering och upphandling.

Börja lära dig idag!

Upptäck vårt omfattande utbud av kurser och utbildningar som är utformade för att hjälpa dig på din kunskapsresa.