Hur lägger du fram eftergifter på bästa möjliga sätt?

Senast uppdaterad:

Sep 13, 2024

Få förhandlingar, om några, kommer att nå en ömsesidig överenskommelse om inte ni båda är villiga att göra eftergifter.

Som beskrivits i tidigare artikel bör dessa göras baserat på fakta och inte på grund av påtryckningar från din motpart. Men det är också viktigt på vilket sätt de presenteras.

Forskning har visat att majoriteten av människor blir lyckligare av att hitta till exempel 10 euro två dagar i rad jämfört med att hitta 20 euro en dag. Så vad betyder detta för en förhandling?

Se till att dela upp dina eftergifter i mindre bitar, din motpart kommer att känna att de har uppnått mer.

Genom att göra det undviker du också en annan potentiell fallgrop. Du kanske tror att genom att lägga en stor eftergift på bordet omedelbart kommer du att kunna avsluta förhandlingen snabbt och hinna med det tidigare flyget hem (är själv skyldig till detta vid mer än ett tillfälle). Och visst, det finns människor där ute som kommer att se denna gest för vad det är och snabbt nå en överenskommelse. Men många kommer också tänka för sig själva att om man är villig att ge så mycket så snabbt måste det finnas mycket mer att hämta och sedan fortsätta att driva på för ytterligare eftergifter.

Jag har sett detta eskalera till konflikt där parten som gör den stora eftergiften tycker de har varit generösa och blir frustrerade när den andra sidan trycker på för mer eftergifter, medans den andra sidan blir frustrerad när motparten vägrar att komma med fler eftergifter trots den initialt stora eftergiften.

Planera dina eftergifter innan du börjar din förhandling!

Olof Sjöberg - Ponto Group

Olof Sjöberg

Grundare av Ponto Group AB

Olof Sjöberg har över 20 års erfarenhet inom energisektorn och erbjuder omfattande stöd inom förhandling, konflikthantering och upphandling.

Börja lära dig idag!

Upptäck vårt omfattande utbud av kurser och utbildningar som är utformade för att hjälpa dig på din kunskapsresa.